«مکانیک بهشت ریاضیات است»
لئوناردو اولر
۱) مقدمه
رشته مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) هم سن و سال پلی تکنیک تهران (متولد ۱۳۳۷) و اولین رشته مهندسی است که با عنوان انستیتو مکانیک شروع به فعالیت نموده است. در نزدیک به شصت سال فعالیت آموزشی و تحقیقاتی، هزاران مهندس کارآزموده و فرهیخته از این دانشکده در مقاطع مختلف، تحصیل دانش نموده و نقش پررنگ و مثال زدنی را در اداره سطوح مختلف مدیریتی، صنعتی و سیاست گزاری کشور به عهده گرفتهاند که حضورشان در دانشگاهها و صنعت داخل و خارج از کشور عیان و متمایز است. استادان این دانشکده از میان فرهیختگان و دانش آموختگان دانشگاههای برتر داخل و خارج کشور انتخاب شده و تلاش میکنند تجربیات علمی، تحقیقاتی، فرهنگی و اجتماعی خویش را در اختیار دیگران قرار دهند.
۲) تاریخچه
دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) به عنوان یکی از اولین دانشکدههایی است که همزمان با تأسیس پلی تکنیک تهران فعالیت خود را در سال ۱۳۳۷ با تعدادی دانشجو در رشته مهندسی مکانیک آغاز نمود. اولین سری فارغالتحصیلان دانشکده در سال ۱۳۴۰ نایل به دریافت مدرک کارشناسی ارشد پیوسته در رشته مهندسی مکانیک شدند که بعدها دوره مذکور به دوره کارشناسی در رشته مهندسی مکانیک با دو گرایش طراحی جامدات و حرارت و سیالات تبدیل شد. دوره کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک از اوایل سالهای ۱۳۵۰ فعالیت خود را آغاز نمود. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و بازگشایی دانشگاه ها، دانشکده مهندسی مکانیک مبادرت به ارائه گرایش ساخت و تولید نیز نمود. همچنین با تأسیس دوره دکتری مهندسی مکانیک در سال ۱۳۶۹، این دانشکده در زمره اولین مراکز علمی است که دوره دکتری را در کشور آغاز نمود.
۳) تعریف
مهندسی مکانیک، شاخه ای از علوم مهندسی است که می کوشد ضمن در نظر گرفتن کدهای اخلاقی و مسائل اقتصادی با به کار گیری قوانین علوم مهندسی، فیزیک و ریاضیات در مسائل واقعی به تحلیل، طراحی، ساخت یا بهینه سازی اجزاء، مکانیزمها، فرآیند و سیستمهایی که اساس کار آنها مبتنی بر تبدیل انرژی و انتقال حرارت و جرم است، بپردازد.
۴) مشخصات کلی و اهداف
هدف از تحصیل در رشته مهندسی مکانیک عبارتند از:
.۱ درک عمیق از مفاهیم پایه و اولیه ی علم مکانیک (یادگیری علم مهندسی مکانیک)
.۲ یادگیری روشهای شناسایی، تحلیل، فرمول بندی (مدلسازی) و شبیهسازی مسائل مهندسی مکانیک به صورت تئوری و تجربی (یادگیری ابزار تحلیل در مهندسی مکانیک)
.۳ آشنایی با روشها و ابزارهای ساخت و تولید (یادگیری ابزار ساخت در مهندسی مکانیک)
.۴ ارائه راهکارهای خلاقانه و به روز جهت حل مسائل واقعی در مهندسی مکانیک (کسب هنر مهندسی مکانیک)
.۵ یادگیری طراحی مفهومی، بهینه سازی، ارتقاء و ارائه محصولات، فرآیندها و سیستمهای جدید متناسب با نیازهای کشور (یادگیری طراحی در مهندسی مکانیک)
.۶ ارتباط موثر به عنوان عضوی از یک تیم حرفه ای و ایجاد کسب و کار (کسب مهارت کارآفرینی در مهندسی مکانیک)
.۷ درک حرفهای و اخلاقی (یادگیری مسئولیت پذیری اخلاقی و حرفه ای در مهندسی مکانیک)
.۸ آشنایی با دانش و مباحث کاربردی سایر رشتههای مهندسی مرتبط مانند شناخت جامع بر اصول مالی و اقتصادی، پیادهسازی مدارها و سیستمهای کنترلی و ... (یادگیری نگاه جامع و دانش های کلی مهندسی مورد نیاز مهندسی مکانیک)
۵) ضرورت و اهمیت
با توجه به مادر بودن رشته مهندسی مکانیک، اکثر صنایع مهم و کلیدی ایران و جهان وابسته به این رشته است. رشته مهندسی مکانیک ابزار لازم برای پیشرفت در اکثر صنایع مهم را در اختیار دانش آموختگان قرار میدهد. یک دانش آموخته رشته مهندسی مکانیک دارای مهارتها و توانمندیهای زیر است:
(۱) دانش عمیق بر مبانی علم مکانیک جهت شناسایی مسئله.
(۲) توانمندی تحلیل و ارائه مدلهای ریاضی برای مسئله شناسایی شده.
(۳) توانمندی شبیهسازی به کمک نرم افزار و یا ارائه مدلهای تجربی و آزمایشگاهی.
(۴) توانمندی تحلیل نتایج بدست آمده از شبیهسازی.
(۵) توانمندی بسط دادن نتایج بدست آمده از مسائل کوچک به ابعاد بزرگ و صنعتی.
(۶) توانمندی بررسی اقتصادی بودن طرح پیشنهادی.
(۷) توانمندی طراحی محصول و فرآیند با درنظر گرفتن امکان ساخت و مسائل اقتصادی مربوطه.
(۸) توانمندی طراحی در نرم افزارهای طراحی مدل (CAD)، تحلیل به کمک نرم افزارهای مهندسی (CAE)، آماده سازی فرآیندهای ساخت و ارائه نقشه های ساخت.به کمک نرم افزار (CAM)
(۹) توانمندی بهینه سازی (با در نظر گرفتن مسائل اقتصادی و زیست محیطی).
(۱۰) توانمندی فعالیت در قالب پروژه های گروهی و چند رشته ای.
(۱۱) توانمندی تصمیم گیری طبق معیارهای اخلاقی.
(۱۲) توانمندی گزارش نویسی و ارائه پروژه یا فعالیت انجام شده در قالبهای استاندارد.
۶) ارتباط بین توانمندیها و اهداف برنامه درسی
دفعات مشاهده: 16593 بار |
دفعات چاپ: 301 بار |
دفعات ارسال به دیگران: 0 بار |
0 نظر